020 626 5869 | 06 2610 6160 info@go2australie.nl
Australia Day
Australia Day
Australia Day

Happy Australia Day!

Vandaag, 26 januari is het groot feest in Australië. Ieder jaar op 26 januari is het Australia Day en is vergelijkbaar met (nationale) feestdagen zoals Koningsdag in Nederland en het Canadese Canada Day. Maar wat is Australia Day precies? Wij geven je vandaag antwoord op die vraag.

Like & Volg ons hieronder

DOOR: LUIS ERNESTO
Aussie Aussie Aussie, Oi Oi Oi! Op 26 januari is het groot feest in Australië. Ieder jaar op 26 januari is het Australia Day en is vergelijkbaar met (nationale) feestdagen zoals Koningsdag in Nederland en het Canadese Canada Day. Maar wat is Australia Day precies? Wij geven je antwoord op die vraag.

Kapitein Philip

Australia Day is een feest dat je eigenlijk een keertje meegemaakt moet hebben. Laten we beginnen met uitleggen waar het feest eigenlijk vandaan komt.

Australia Day
Tijdens Australia Day vieren de Aussies dat in 1788 de eerste vloot de haven van Sydney binnen kwam varen. Hoewel er natuurlijk nog niet echt sprake was van een echte haven, bestond de vloot uit 11 schepen die vanuit Groot-Brittannië arriveerden. De vloot stond onder aanvoering van Kapitein Arthur Philip.

Kapitein Arthur Philip was niet de eerste die Australië ontdekte. Nederlander Willem Jansz kwam al in 1606 aan op Westelijk Australië en noemde het in eerste instantie Nieuw-Holland, deed er eigenlijk niets mee maar zette het wel letterlijk op kaart. In 1770 vaarde de Britse ontdekingsreiziger James Cook langs de oostkust en werd het gebied Nieuw-Zuid-Wales genoemd.

Britse kolonie

Op 26 januari 1788 werd de Britse vlag gehesen (zie afbeelding hierboven) en werd New South Wales uitgeroepen tot Brits grondgebied. In de afgelopen jaren is deze dag symbool komen te staan voor de hoogte- en dieptepunten in de historie van Australië. Toch plaatsen de oorspronkelijke bewoners van het land, de Aboriginals, hun kanttekening bij de viering.

Zij zijn van mening dat sinds de komst van de Engelsen hun leven slechter is geworden. De Britten waren sinds hun komst niet mals voor Aboriginals. Zo namen zij land in dat niet hun eigendom was, verjoegen stammen of werden Aboriginals vermoord.

De Britten bouwden hun eerste nederzetting in een inham die ze Port Jackson noemden. Hier bouwden ze hun haven en kwam er naar goed Brits gebruik al snel een kroeg.

Australia Day

Bedoeld als gevangenis

Aanvankelijk was het de bedoeling dat Australië gebruikt zou worden als eiland om gevangenen te huisvesten. De Britse gevangenissen waren namelijk overvol en daarom moesten er 568 criminelen overgeplaatst worden, samen met 600 zeelieden en militairen. Onder de bemanning bevonden zich ook bijna tweehonderd vrouwen en dertien kinderen. De locatie waar de vloot aanmeerde werd vernoemd naar Lord Sydney en Kapitein Philip werd de eerste gouverneur van Australië. Sinds 1818 is Australia Day een officiële feestdag.

Australia Day valt in de Australische zomer en is dus dé uitgelezen mogelijkheid om een lekker feestje te vieren. Aan feestgelegenheden tijdens deze dag overigens geen gebrek, want je kunt deelnemen aan gratis festivals, sportwedstrijden en “barbies”.

Australia Day

Australia Day vandaag de dag: Eén groot feest

Deze dag die een officiële vrije dag is in Australië wordt vandaag de dag gevierd met veel feesten. Op deze nationale feestdag vinden er verschillende festivals, parades, vuurwerk, sportwedstrijden, barbecues en concerten plaats.

Australia Day

Zomerse feestdag

Vandaag de dag gaat het er gelukkig veel vredelievender aan toe. Australia Day is een nationale feestdag sinds 1994 en valt midden in de Australische zomer die in december begint en in februari eindigt. Op deze dag wordt tevens de Australian of the Year Awards uitgereikt en worden er in een aantal steden speciale ceremonies gehouden om immigranten te verwelkomen.

Elke stad kent verschillende vieringen en er wordt groots uitgepakt. Dus mocht je jouw vakantie naar Australië willen boeken, heb je nog geen datum en maakt het je niet uit? Vier dan eens Australia Day!

Deel direct

Like & Volg ons!

zelf je reis naar Australie samenstellen
self-drives-australie-reizen-naar-australie
Pakketreizen naar Australie

Schrijver

Luis Ernesto

Luis Ernesto

Reiziger & Aussie Lover

Luís Ernesto is een fanatiek reiziger en heeft meerdere malen verschillende continenten bezocht. Echt verliefd werd hij op Australië sinds zijn eerste reis Down Under in 2018. Hij raakte verknocht aan de mensen, dieren, cultuur en natuur.

Hij reisde met zijn vrouw onder andere naar de omgeving van Sydney, Gold Coast, Melbourne, Adelaide, Brisbane en Hervey Bay. Op zijn wensenlijstje staan onder andere nog Perth en Tasmanië. Heb je een vraag neem dan eens contact op via info@go2australie.nl.

Volg Go2Australie op Instagram

Follow Us

Blijf op de hoogte en bekijk
mooie plaatjes van Australië

 

Meer nieuws uit Australië

Geen Resultaten Gevonden

De pagina die u zocht kon niet gevonden worden. Probeer uw zoekopdracht te verfijnen of gebruik de bovenstaande navigatie om deze post te vinden.

Follow Us

Blijf op de hoogte en bekijk
mooie plaatjes van Australië

 

De start van jouw avontuur Down Under


Heb je ons
al geliked
op Facebook?

- Zo gedaan...